Mitt kongerike for en kaffe

En liten fortauskafé på et gatehjørne i Paris, med røde og hvite, rutete duker og dempet jazzmusikk i bakgrunnen blir ofte brukt som begrep på et godt liv, og evnen til å nyte og slappe av. Med rundstykker og enkle måltider har kaffebarer og små kaféer også i dag en sentral plass i veldig mange menneskers sosiale liv.

Avslappende effektiv

Å være kaffeelsker er ikke tvingende nødvendig for å nyte kafélivet, men det hjelper. Tidligere var kaféen på hjørnet nærmest et begrep for det lokale møteplassen, og stedet hvor det siste av sladder og nyheter ble delt over en kopp forholdsvis nybrygget kaffe. I dag ser kafélivet veldig annerledes ut, og er mer preget av trender og målgruppen har blitt yngre.

En kopp kaffe er langt fra bare kaffe i dag, og det kan unnskyldes om det noen ganger tråkkes feil i bestillingene fra de som ikke frekventerer de mest trendy kaffebarene. Med menyer mer avanserte enn i fine restauranter, og navn som minner mer om en drinkmeny i en bar, kan hvem som helst miste tråden et øyeblikk. Men, det er absolutt verdt innsatsen når bordet inntas med en rykende kopp Flat White, Espresso con Panna eller Latte Macchiato.

I et samfunn med stadig høyere krav til effektivitet i en travel hverdag, har også kaféene måttet tilpasse seg. Flere store kjeder har kommet til og tatt store deler av et krevende og konkurranseutsatt lokalt marked, men med muligheten for franchiser får kafeene beholde noe lokalt preg.

Kaffe som drikk har ikke blitt mindre populært, men måten vi drikker den på sammen har forandret seg mye de siste tiårene, og utviklingen ser ikke ut til å stoppe opp. Stadig nye sammensetninger gjøres tilgjengelige, hvor flere virket utenkelige for kort tid siden. Små kaféer kommer aldri til å forsvinne, men det er ikke sikkert vi kjenner de igjen fra tiår til tiår.