Et kaffeelskende folk

Det er ingen hemmelighet at nordmenn drikker mye kaffe, men det kan overraske noen hvor store tall det faktisk er. Så mange som ni av ti av oss nyter tilsynelatende dette sorte gullet hver eneste dag, og slikt blir det veldig store tall av over et år.

Kaffe, sa du?

Verdenstoppen er nær, og det er bare finnene som drikker mer kaffe enn oss her på berget. Statistikker publisert over flere år tyder på at nært 90 % av alle nordmenn over 18 år drikker minst en kopp kaffe hver uke, hvor i underkant av 70 % drikker kaffe hver dag. Om prosentene oversettes til tall vil det si rundt 13 millioner kopper konsumert hver eneste dag, og 4,75 milliarder årlig. Det blir så store tall at det er vanskelig å fatte, og umulig å se for seg.

Det aller meste av kaffen drikker vi enten hjemme eller på arbeidsplassen, men vi blir flinkere til å gå ut og nyte den blant kjente og kjære på kaffebarer, kafeer og lignende steder. Det totale konsumet har holdt seg forholdsvis stabilt over de siste årene, og forskyvningen er stort sett ene og alene hvor kaffen drikkes.

Samtalestarteren

Den trauste følgesvennen på pauserommet er ofte den første som får oppmerksomhet når morgenfuglene dukker opp på arbeidsplassen. Kaffetrakteren, som skulle gått av med AFP for en god stund siden, vekker det stille rommet til liv og får i gang snakketøyet til alle som får smake resultatet av dagens første runde med filteret. Kaffe har, og vil alltid være en samtalestarter og et sosialt hjelpemiddel om det er i et pauserom i tungindustrien eller på en fortauskafé på Grünerløkka.

Vi nordmenn er kanskje kjent for å være litt tunge å få i gang i sosiale sammenhenger, men med en kopp kaffe å fikle med letter snakketøyet og blikket vendes fort oppover og utover. Vi er glade i kaffen vår, og vi har blitt godt kjent den i all dens prakt de siste årene. Med kaffevaner i verdenstoppen, er det kanskje ikke så rart at det er en kaffebar på de rareste steder og i de minste bygder.

Kaffe er samlende og er en naturlig del i alle lag og sosiale tilstelninger, avec ou sans!