En matbit til kaffen?

Kaffe og en matbit har vært et begrep i mange åt, og det er ikke noe annerledes i dag. Den store forskjellen er hva som spises sammen med eller før cappuccinoen nytes. Der det var helt vanlig å få servert et rundstykke eller et smørbrød med pålegg, har menyene på dagens kaffebarer en noe annen tilnærming.

En kulinarisk opplevelse

Selv om det alltid skal være kaffen og dens aroma som skal stå i sentrum ved et besøk i en kaffebar, har de aller fleste etablissementer med respekt for seg selv og kunden en spennende meny også når det kommer til mat. Det er slutt på rundstykker med brunost, og velkommen til spekeskinkesmørbrød med asparges eller blomkålsuppe. Ved å ta det beste fra forskjellige verdener har mange kaffebarer etablert en helt ny nisje med sin blanding av konditorier, lunsjkafeer og mindre restauranter.

De lokalt drevne stedene er nok også de flinkeste til å tilpasse seg alle de nye trendene som til stadighet dukker opp, og om målet er å holde seg oppdatert og «in» så er kaffebarene ofte en god pekepinn på hva som er på vei. Smørbrødet er fortsatt en slager på menyene, men variasjonen er stor fra sted til sted, og fra by til by. Lokale tradisjoner holdes i hevd, ofte med en trendy vri. De store kjedene er ofte mer bundet opp i hva som kommer av signaler fra sentralt hold, mens de uavhengige kaféene raskere kan hive seg rundt og bli med på bølgen.

Ved å oppdatere menyene ofte, men fortsatt beholde klassikerne, blir kaffebarene naturlige møteplasser for uformelle møter mellom venner og familie. Med kaffens sosiale vesen, samtidig som et enkelt og smakfullt, lite måltid nytes i en dempet og trygg atmosfære, blir denne stunden dagens høydepunkt for mange.

Var alt så mye bedre før?

Smørbrødene og småkakene dominerer fortsatt menyene på de aller fleste kaffesteder som serverer mat, men der slutter også likheten. Blant fantastiske kreasjoner som kan finnes på menyer er intrikate skalldyrsmørbrød med reker og krepsehaler, kylling- og avokadosandwich med frisk salat eller Club Sandwich med Sørlandschips. Mulighetene er grenseløse og stoppes kun av fantasien og gjestenes interesse, og det utnyttes friskt i den yrende konkurransen om å trekke til seg oppmerksomhet og enda flere besøkende.

Er kaffebaren så heldig å i tillegg disponere sitteplasser utendørs, kan en solfylt dag også tiltrekke seg gjester som ønsker å nyte solen med en kald øl. Mange kaffebarer har bevilgning for enkel ølservering, og tilbyr gjerne lokalt øl fra et kameratdrevet mikrobryggeri, noe som ytterligere øker den lokale tilhørigheten og utvider spekteret enda litt mer. Og selvfølgelig står salt snacks på menyen til alle kaffebarer med servering av øl.

Det er altså ikke lenger så lett å kjenne igjen den gamle kaféen på hjørnet om det er den moderne kaffebaren det skal sammenlignes med. Det å bare skulle ta seg en kopp kaffe betyr ikke nødvendigvis det samme som det gjorde for noen tiår siden, men resultatet er ikke så langt fra hva det var før. Det sosiale aspektet er fortsatt det viktigste, det er bare kvaliteten og utseendet på det som inntas så føles så mye bedre.